Rusko sa musí pripraviť na horšiu a dlhšiu krízu než bola pred 7 rokmi

24.01.2015 Celý región

Davos 23. januára (TASR) - Súčasná ekonomická kríza v Rusku sa ešte zhorší a bude trvať dlhšie než predchádzajúca hospodárska kríza z rokov 2008 a 2009. Povedal to dnes na Svetovom ekonomickom fóre (SEF) vo švajčiarskom Davose podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov. Zároveň dodal, že Rusko bude musieť zmierniť dôsledky krízy reformami a ochranou finančného systému, čím doplnil bývalého ministra financií Alexeja Kudrina, podľa ktorého len reformy pomôžu krajine zvládnuť dôsledky súčasných medzinárodných sankcií. Informovali o tom agentúry AP a TASS.

Ruskú ekonomiku v poslednom roku tvrdo zasiahli sankcie západných štátov za postoj Moskvy voči situácii na Ukrajine, ako aj následný prudký pokles cien ropy. Tá je spolu s plynom kľúčovou vývoznou komoditou Ruskej federácie. Podľa Šuvalova by sa Rusko malo sústrediť na reformy a podporu finančného systému s cieľom súčasné sankcie zmierniť. "Situácia sa zhorší a cieľom nášho protikrízového plánu by malo byť adaptovať sa na tvrdé pristátie (ekonomiky).

Na urýchlené reformy ako riešenie ekonomických problémov Ruska poukázal v Davose aj Alexej Kudrin. "Nemali by sme bagatelizovať vplyv sankcií. Mali by sme počítať s nákladmi, ktoré so sebou nesú a tie sa snažiť potrebnými opatreniami znižovať," uviedol. Zároveň dodal, že tento rok počíta s odlevom kapitálu z Ruska na úrovni 90 až 100 miliárd USD (77,47 miliardy až 86,07 miliardy eur).

Za minulý rok zaznamenalo Rusko rekordný odlev kapitálu, keď jeho hodnota presiahla 151 miliárd USD. Podľa údajov Národnej banky Ruska čistý odlev kapitálu za rok 2014 dosiahol 151,5 miliardy USD. To je takmer trojnásobok hodnoty z roku 2013, keď z Ruska odtieklo 61 miliárd USD. Minuloročný odlev kapitálu prevyšuje aj doterajší rekord, ktorý držal rok 2008. Vtedy Rusko zaznamenalo čistý odlev kapitálu v hodnote 133,6 miliardy USD.

Kudrin zároveň upozornil, že prípadné sprísnenie sankcií voči Rusku výrazne zníži pozitívny efekt protikrízových opatrení ruskej vlády. "Ak sa sankcie sprísnia, efektívnosť všetkých opatrení, o ktorých sa v Rusku momentálne diskutuje, klesne o 50 %," povedal bývalý minister financií. Ak však Rusko pristúpi k potrebným reformám a sankcie sa nesprísnia, môže Rusko ešte stále dosiahnuť ekonomický rast.

(1 EUR = 1,1618 USD)
 

Vyberte región